news image

Politieke Visie over het Knokse vastgoed voor en na 13 oktober.

De visie van het gemeentebestuur op vastgoed, projectvergunningen, vakantieverhuur, … het is een druk besproken onderwerp in Knokke-Heist. Daarom laten we, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, de lokale kopstukken aan het woord. Cathy Coudyser en Bert De Brabandere (Inzicht), gewezen burgemeester Piet De Groote (Ja!) en huidig burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen) delen hun opinie over vastgoed in Knokke-Heist.

 

image01

Stel dat u in oktober verkozen wordt als burgemeester, welke prioriteiten zou u dan graag behandelen?

Cathy Coudyser en Bert De Brabandere: “Knokke-Heist verder uitbouwen tot een unieke, innovatieve en duurzame kustgemeente met een goed evenwicht tussen inwoners en ondernemers, en mensen die hier verblijven. Een gemeente waar iedereen zich veilig voelt en waar netheid hoog in het vaandel gedragen wordt. De welvaart is grotendeels afkomstig uit de toeristische sector, maar we hangen nog te veel af van de zomer. Het is belangrijk om 365 dagen een interessante bestemming te worden. Dat kan met toffe evenementen tijdens de winter en het aantrekken van zakentoerisme of congressen. Zo bruist Knokke-Heist het hele jaar door.”

Piet De Groote: “Het vertrouwen herstellen in een gedegen, stabiel en consequent bestuur met beslissingskracht en overtuigingskracht. Vandaag zijn er veel ergernissen zoals de parkeerproblematiek, de toeristische druk, overlast van meeuwen, … Door die aan te pakken, kunnen we de levenskwaliteit opnieuw verbeteren. Het is ook cruciaal om de woning- markt voor jonge mensen aantrekkelijker te maken. Betaalbaar wonen is een probleem in heel Vlaanderen.”

Jan Morbee: “Knokke-Heist is een fantastische plek om te leven en te werken dankzij het beleid van Leopold Lippens en de ploegen waarmee hij de laatste 50 jaar samenwerkte. Alles wat de levenskwaliteit van onze inwoners en bezoekers garandeert, is prioritair. Kleine of grote zaken? Het moet de ambitie zijn van iedereen die bij het beleid betrokken is – burgemeester, politiek verantwoordelijke of ambtenaar – om daar hard aan te werken. The devil is in the detail, het zijn dikwijls de kleine dingen die het verschil maken.”

image01

Nu we het toch over het unieke karakter hebben … hoe vindt u de balans tussen het behouden van de charme en de nood aan moderne infrastructuur?

Cathy Coudyser en Bert De Brabandere: “Met een nieuw ruimtelijk beleidsplan voor heel Knokke-Heist. De authenticiteit van elke buurt moet behouden blijven. In Het Zoute passen er geen torens en Duinbergen heeft z’n typische karakter. De kernen nabij verkeersknooppunten kunnen we verder verdichten met heden-daagse architectuur. In het beleidsplan kan stedenbouwkundig vastgelegd worden waar woningen en tweede verblijven gecombineerd kunnen worden met logies. Zo kunnen we dorpskernen als Westkapelle en Ramskapelle vrijwaren van toeristische druk.”

Piet De Groote: “Deze twee kunnen perfect samengaan. Dat heeft het verleden al bewezen. Nieuwe vooruitstrevende ontwikkelingen zijn de enige manier om de unieke charme te bewaren. Het zijn geen tegengestelden zoals sommigen beweren.”

Jan Morbee: “Ook voor mij sluit het ene het andere niet uit. wel is modern niet gelijk aan torens bouwen, wij zijn geen voorstanders van torens en de mensen die hier leven ook niet. Oostende bouwt torens, Knokke-Heist niet of liever gezegd niet meer, we gaan 100% voor een aangename gemeente. Als burgemeester wil ik een leefbaar Knokke-Heist voor allen, niet iedereen wil in een klein appartement. Onze gezinnen hebben ruimte nodig om kwalitatief te leven. Als je alles aftoetst aan een langetermijnvisie die door experten is uitgewerkt, kan je charme en innovatie combineren zonder de identiteit van de gemeente te beschadigen. Maar … les goûts et les couleurs, ça ne se discute pas. Iedereen heeft z’n mening, daarom is het belangrijk om een duidelijke lijn en visie aan te houden. De strenge lastenboeken die in het verleden gehanteerd werden om villabouw te regelen in ’t Zoute, zijn hier een mooi voorbeeld van. En soms zijn de gedurfde projecten van vandaag de charme van morgen … Daarnaast wil ik blijven inzetten op toegevoegde waarde voor iedereen, denk maar aan het casino, extra natuur, een nieuwe zeedijk, de wavepool, het nieuwe jeugdhuis, evenementen, all-weather infrastructuur …”

image01

Nog een snelle ja-neevraag rond dit onderwerp: is er nog plaats voor hoogbouw in Knokke-Heist?

Jan Morbee: “Als ik heel eerlijk mag zijn: nee. Dit past niet bij onze identiteit. Knokke-Heist staat voor kwaliteit op mensenmaat, met gebouwen die nog zonlicht in de straten laten.”

Piet De Groote: “Ja, op maat van Knokke-Heist kan het. Er moet een meerwaarde zijn voor onze gemeenschap, zoals met het nieuwe politiekantoor.”
Cathy Coudyser en Bert De Brabandere: “Neen, er is op dit moment geen draagvlak voor megalomane projecten. Toekomstige projecten dienen een maatschappelijke winst te hebben voor onze eigen inwoners.”